Home 9 Thema 9 Omgaan met weerstand

Omgaan met weerstand

Krachtig coachtraject van vier sessies

People don’t resist change, they resist being changed, zei Peter Senge. En dat is precies waar het om draait bij weerstand. Het gaat niet zozeer om de verandering zelf, maar om de manier waarop deze wordt doorgevoerd. Mensen hebben behoefte aan controle, aan een gevoel van autonomie. En als dit gevoel wordt bedreigd, dan ontstaat er weerstand. Als medewerker of als manager krijg je hier zeker mee te maken. Hoe ga je daar nu effectief mee om?

Weerstand herkennen bij jezelf en anderen

Hoe herken je weerstand bij jezelf en anderen? Als je weerstand voelt, voel je je oncomfortabel en buiten je comfortzone. Dit kan zich uiten in verschillende manieren, zoals uitstelgedrag, desinteresse, kritiek of boosheid. Een coach kan je helpen om je eigen weerstand te herkennen en begrijpen waar het vandaan komt. Hierbij kan de coach verschillende technieken gebruiken, zoals vragen stellen en bewustwording creëren.

Verder kan een coach je leren om weerstand bij anderen te herkennen en te begrijpen. Dit is belangrijk, want hierdoor ben je beter in staat om empathie te tonen en een effectieve aanpak te kiezen. Je leert luisteren en begrijpen waarom iemand weerstand biedt. Door de oorzaak van de weerstand te begrijpen, kun je een plan van aanpak maken om deze te verminderen.

Omgaan met weerstand op het werk

Hoe kan een coach je helpen om beter om te gaan met weerstand op het werk? Het gaat hierbij niet om verdedigen, maar om luisteren. Door te luisteren en begrip te tonen, kun je de relatie met de persoon versterken en de weerstand verminderen. Een coach kan je leren om actief te luisteren, open vragen te stellen en non-verbale communicatie te interpreteren. Zo krijg je meer inzicht in de oorzaak van de weerstand en kun je effectiever reageren.

Verder kan een coach je helpen om strategieën te ontwikkelen om weerstand om te zetten in een kans. Dit kan bijvoorbeeld door te kijken naar de mogelijkheden en voordelen van de verandering. Ook kan de coach je leren om samen met de persoon die weerstand biedt, te zoeken naar mogelijke oplossingen. Door de weerstand te verminderen en om te zetten in een kans, kun je samen de juiste stappen zetten en veranderingen doorvoeren.

Leer effectief omgaan met weerstand onder begeleiding van een persoonlijke coach

Het kan lastig zijn om met weerstand om te gaan, of het nu op je werk is of in je dagelijks leven. Met hulp van een persoonlijke coach kun je jouw eigen weerstand begrijpen en strategieën ontwikkelen om de weerstand van anderen aan te pakken. Door te luisteren, begrip te tonen en het ontwikkelen van effectieve oplossingen, kun je de weerstand verminderen en transformeren.

Wij hebben een landelijk netwerk van ervaren coaches die jou kunnen begeleiden. Je kiest zelf een coach die bij jou past. Elk coaching traject is uniek en afgestemd op jouw persoonlijke behoeften. Als je werkgever coaching aanbiedt, kun je jezelf direct aanmelden voor persoonlijke coaching.

Coaches Omgaan met weerstand
Gerni Luttikhuis
Erik Schutten
Marieke Tiedink
Nicolette Klaassens
Martine de Troije
Ellen Lesscher
Anneke Dekker
Claudia Thiessen
Marjoleine Jansen
Yuri Kweekel
Carolien Wessels
Jeroen Timmermans
Benjamin Heij

Volg ons en blijf op de hoogte


Jouw medewerkers toegang geven tot de beste coaches en daarmee ondersteunen in hun professionele ontwikkeling? 

Met OnzeCoach houd jij jouw medewerkers gemotiveerd, gedreven, vitaal en in ontwikkeling.

Vraag vrijblijvend een offerte aan.   

 

 

Neem contact op       

 

 

 

Andere thema’s

Gezondheid en vitaliteit

Gezondheid en vitaliteit

Als professional is het van cruciaal belang om jouw vitaliteit op peil te houden. Jouw energie- en vitaliteitsniveau zijn van invloed op jouw werkprestaties en het dagelijks leven. Bij gebrek aan vitaliteit kan stress, vermoeidheid en ...
Burn-out preventie

Burn-out preventie

Krijg grip op werkstress en voorkom een burn-out met de professionele ondersteuning van onze burn-out coaches. Als medewerker binnen een bedrijf of organisatie is het soms een uitdaging om om te gaan met hoge werkdruk en het succesvol ...
Management-vaardigheden

Management-vaardigheden

Als manager draag je de verantwoordelijkheid om jouw afdeling of organisatie naar succes te leiden. Om deze verantwoordelijkheid goed uit te voeren, is het essentieel om over de juiste managementvaardigheden te beschikken. Je moet in ...