Home 9 Thema 9 Hoogsensiviteit & Hoogevoeligheid

Hoogsensiviteit & Hoogevoeligheid

Krachtig coachtraject van vier sessies

Hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit is een term die steeds vaker voorkomt in onze samenleving. Maar wat betekent het eigenlijk? En wat betekent het voor jou?

Hoog sensitiviteit: begrijpen wat het is en hoe het jouw leven beïnvloedt

Als je hoog sensitief bent, betekent dit dat je gevoeliger bent voor prikkels dan gemiddeld. Dit kan zowel externe prikkels zijn, zoals geluiden, geuren en emoties van anderen, als interne prikkels, zoals gedachten en gevoelens. Hoog sensitieve mensen nemen deze prikkels niet alleen intenser waar, maar verwerken ze ook diepgaander en leggen meer verbindingen tussen informatie. Hierdoor kunnen ze complexe situaties beter begrijpen en creatieve oplossingen bedenken.

HSP is echter geen ziekte of stoornis. Het is eerder een karaktereigenschap die in verschillende gradaties voorkomt. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ongeveer 1 op de 5 mensen hoog sensitief is. Het is dus zeker geen zeldzaamheid.

Van last naar kracht: hoe je hoogsensitiviteit kunt omarmen met de hulp van een coach

Hoogsensitiviteit kan een prachtig talent zijn, maar kan ook als een last worden ervaren als je (nog) niet de juiste handvatten hebt om hiermee om te gaan. Hoog sensitieve mensen kunnen bijvoorbeeld snel overprikkeld raken, waardoor ze zich moe en gespannen voelen en zich terugtrekken uit sociale situaties. Ze kunnen ook perfectionistisch zijn en zichzelf veel druk opleggen, waardoor ze te veel hooi op hun vork nemen.

Gelukkig kun je leren omgaan met je hoog sensitiviteit en er je kracht van maken. Als je meer inzicht krijgt in je hoog sensitiviteit en de impact ervan op je leven, kun je betere keuzes maken en gezondere grenzen stellen. Dit kan leiden tot meer rust, balans en zelfvertrouwen.

Hoog sensitiviteit: begrijpen en omarmen met de hulp van een coach

OnzeCoach kan je hierbij helpen. Onze HSP-coaches zijn gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die hoog sensitief zijn. Zij kijken niet alleen naar de klachten, maar naar jou als geheel. Ze kijken samen met jou naar wat jij nodig hebt om je talenten te benutten en je valkuilen te vermijden

Je kunt het thema hoog sensitiviteit goed combineren met andere coachthema’s, zoals persoonlijk leiderschap, stressmanagement, communicatie of loopbaanontwikkeling. Zo kun je bijvoorbeeld leren om je hoogsensitiviteit in te zetten als kracht in je werk en beter omgaan met werkdruk en stress. Of je kunt werken aan je communicatieve vaardigheden en assertiviteit, zodat je beter voor jezelf opkomt en je grenzen aangeeft.

Een coachtraject loopt via je werkgever. Check hier of je werkgever is aangesloten bij OnzeCoach. Als je meer wilt weten over HSP en hoe een coachtraject jou kan helpen, neem dan contact op met OnzeCoach. Wij helpen je graag verder!

Coaches Hoogsensiviteit & Hoogevoeligheid
Karin Dekker
Martine de Troije
Anneke Dekker
Caja Revenich

Deel deze pagina


Jouw organisatie naar een volgend niveau brengen?

Neem contact op met Gea Huisman en vraag naar de mogelijkheden

Neem contact op       

Andere thema’s

Communicatie en interactie

Communicatie en interactie

Miscommunicatie, een misverstand, irritaties … Het is niet vreemd als je hier wel eens mee te maken krijgt. We luisteren soms maar half, vullen in voor de ander of zijn gewoonweg niet duidelijk in onze communicatie. Met een ...
Conflicthantering

Conflicthantering

Het effectief omgaan met conflicten, oftewel conflicthantering, is van groot belang voor zowel je werk als privéleven. Conflicten kunnen namelijk een flinke impact hebben op beide gebieden. Het is daarom van belang om te leren hoe je ...
Balans werk-privé

Balans werk-privé

Een goede balans tussen werk en privé is iets waar veel mensen naar streven. Maar in de praktijk blijkt dit vaak lastiger dan gedacht. Werkdruk, deadlines en verantwoordelijkheden op het werk kunnen ervoor zorgen dat je ook buiten ...