Wist je dat stress niet perse slecht is…

Je hebt stress nodig om te functioneren. Bij te veel stress hoef je niet de werkhoeveelheid te verlagen, het is belangrijk om stress te managen. Zet energiebronnen in: autonomie en ondersteuning. Hiermee geef je medewerkers weer kracht en energie. 

Week van de werkstress

De gevolgen van de coronapandemie zijn in 2022 enorm zichtbaar geworden voor organisaties en werknemers. Een enorm personeelstekort, een vernieuwde werk-privébalans, steeds meer jonge medewerkers die stress op het werk ervaren. Het belang van het creëren van een werkklimaat met productieve en tevreden medewerkers waarbij een goede balans tussen stress en energie cruciaal is, wordt alsmaar groter (BRON: OVAL).

 

Wat is werkstress?

Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1.  Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische aandoeningen. De combinatie van hoge belasting op het werk met belasting in het privé-leven kunnen de stressklachten veroorzaken en leiden tot verminderd functioneren op het werk. Bij langdurige stress is de balans tussen draagkracht en draaglast verstoord en kunnen stressklachten optreden. (BRON: stresscentrum)

 

Hoe herken ik werkstress?

Werkstress uit zich op allerlei manieren. Maar meestal is er sprake van vier hoofdkenmerken: veranderend gedrag, geestelijke klachten, lichamelijk klachten en/of emotionele problemen.

Veranderend gedrag: mensen gaan zich afzonderen, zijn snel geïrriteerd, presteren slechter, hebben vaker conflicten met collega’s en/of zijn cynisch.

Geestelijke klachten: mensen gaan piekeren, kunnen zich slechter concentreren, zijn angstig, vergeetachtig of depressief.

Lichamelijke klachten: rug- en nekklachten, slaapproblemen, duizeligheid, hoofdpijn en/of buikklachten.

Emotionele problemen: mensen worden onzeker, zijn gedemotiveerd, kunnen niet tegen kritiek, zijn nerveus en/of hebben stemmingswisselingen. (BRON: CZ)

 

Wat kun je eraan doen als organisatie en als leidinggevende:

  • Tijdig signalen te veel stress herkennen en aanpakken.
  • Geef werknemer autonomie/ regie over eigen werkzaamheden.
  • Competentie kennen, inzetten en gewaardeerd worden.
  • Sociale steun van collega’s.
  • Steun van een coach.
leiderschapscoach, transformatiecoach

Een doelgroep die snel werkstress ervaart:

Eén op de 5 mensen is hoogsensitief. Dat wil zeggen dat ze meer prikkels waarnemen, informatie diepgaander verwerken en emoties intenser ervaren. Hiermee wordt de kans op stress, en het ervaren van de nadelen van stress ook gelijk significant groter.

HSP Coach Martine de Troije

Luister nu de podcast: werkstress bestaat niet!

Coaching

 OnzeCoach is dé expert in het ondersteunen van medewerkers. 

Wij geloven dat een coach voor iedereen zinvol is. Met een divers aanbod kwalitatief goede coaches, thema’s en programma’s versterken we medewerkers in hun persoonlijke & professionele ontwikkeling. Met ons coachplatform, waarop je de beste coaches uit de markt kunt zoeken én boeken, geven wij medewerkers van onze klanten op een laagdrempelige manier toegang tot bewezen goede coaches. 

Coaching wordt steeds belangrijker

Organisaties worden steeds meer bewust dat coaching een belangrijk onderdeel is in het voorkomen en verlagen van verzuim en het ontwikkelen en versterken van medewerkers. Hierin zoeken zij een betrouwbare partner die kwaliteit garandeert en in korte trajecten het verschil maakt. Wanneer coaching structureel wordt ingezet heeft dit een positief resultaat op werkgeluk, medewerker binding en resultaten. OnzeCoach helpt graag in het versterken van personeel.

Het succes van OnzeCoach coachtrajecten

Bij ons is het kiezen van een coach belangrijk. Alleen wanneer er een match tussen coach en werknemer is kom je tot de kern en kan persoonlijke en professionele groei gerealiseerd worden. Daarnaast bieden wij kwalitatief goede coaches op ieder coachthema en kan je het coachtraject zelf inrichten: combineer face-to- face en online sessies. 

TIP: wandel coaching versterkt het coachingproces vooral bij stress gerelateerde thema’s: ‘Met de grond onder je voeten kom je dichter bij jezelf, en daarmee tot inzicht.’ OnzeCoach heeft verschillende wandelcoaches.

 

Coachthema’s gerelateerd aan werkstress:

Burn-out Preventie

Laat stress geen burn-out worden. Leer prioriteiten te stellen en nee te zeggen. Een coach helpt je inzicht en controle terug te geven. Waar liggen de uitdagingen, waar heb je handvaten voor nodig? Wat zijn  je taakeisen? In welke mate doe je waarin je goed bent en waar je voldoening uithaalt?

Timemanagement

Heb je regelmatig te maken met chaos in jouw werkschema en komt de planning die je maakt vaak niet af? Dan kan coaching op het thema timemanagement jou mooie handvatten bieden. Het maakt je efficiënter en geeft je minder stress. Een coach kijkt met jou naar jouw valkuilen

Balans werk-privé

‘s Avonds ben je uitgeblust en op je werk functioneer je minder goed dan je zou willen. Met jouw coach onderzoek je de balans in je leven. Je ontdekt welke valkuilen of stressoren de balans verstoren en  kijkt naar jouw energie en de verdeling ervan. Leer hoe je anders aan kunt kijken tegen verplichtingen.

Gezondheid & Vitaliteit

Jouw gezondheid en vitale kracht zijn de absolute basis voor jouw werk. Met jouw coach kijkt je naar jouw energie op fysiek, emotioneel en mentaal vlak, waar het kan verbeteren en hoe je dat kunt aanpakken.

Stressmanagement

Vrouw met hoofdpijn op kantoor

Iedereen heeft een gezonde dosis spanning nodig om tot resultaten te komen. Een coach helpt je praktische manieren te vinden hoe je ongezonde spanning de baas kunt zijn en zorgt voor inzichten.

Veerkracht

Soms heb je het gevoel dat het elastiek te veel is uitgerekt. Je krijgt jezelf niet meer ‘opgepept’. Coaching helpt meer veerkracht te ontwikkelen, door de diepte opzoeken neemt jouw veerkracht op de lange termijn toe.

Coaches
Stel je vraag
Plan gesprek

Luister nu de podcast: werkstress bestaat niet!

Wil je n.a.v. de podcast hulp van de experts inschakelen?

%

Reden verzuim: WERKDRUK

%

Burn-outklachten werknemers

%

Wil hulp bij managen van stress

Bron: TNO

Coaching inzetten?

meer informatie voor organisaties

Offerte

Coching inzetten vanaf €2,75 per medewerker per maand.

Vraag onze offere op!

Ervaar de kracht

van aandacht

OnzeCoach is dé expert in medewerker coaching. 

 ✔    Landelijk netwerk van professionele en ervaren coaches. 

 ✔    Gemiddeld een 9+ beoordeling .

✔     Zelf coach zoeken & boeken .

✔     Krachtige coachgesprekken op elke gewenst thema.

✔     Organisatie dashboard.

 

Klanttevredenheid: 9,2