Home 9 Coach aan het woord 9 Aandacht voor gedoe in teams

Aandacht voor gedoe in teams

EXPERT AAN HET WOORD

Samenwerken in een team gaat niet vanzelf, maar vraagt om continue aandacht en coaching.

Elke organisatieverandering of persoonlijke verandering kan impact hebben op de samenwerking in een team. En wat als er zoveel is veranderd dat de samenwerking stokt? Steeds vaker zie ik teams waar de teamleden elkaar zijn kwijtgeraakt. Waar door management alleen nog maar in termen van “gedoe” wordt gesproken, refererend aan de dynamiek die er heerst.

En juist dat “gedoe” is iets waar aandacht voor nodig is. Gedoe komt er namelijk als er te weinig oog is geweest voor de effecten van de verandering bij de individuele teamleden. Want vaak gaat het dan om emoties die als lastig worden ervaren. En als die emoties er niet mogen zijn, komen ze tot uiting in de onderstroom.

Dit vraagt om intensieve begeleiding, waarbij ik als teamcoach observeer, ondertitel en confronteer. Om zo door te dringen tot de kern. Samen zoeken we de grenzen en pijnpunten op. Zo komt er naar boven wat er nooit gezegd wordt en wel nodig is. Want dan kunnen we ruimte maken voor luisteren, elkaar horen en erkennen.

En door open te staan voor de ideeën, belangen en behoeften van de ander, komt er weer verbinding binnen het team. Dankzij die verbinding verbetert het onderlinge contact. Vaak ontdekken we dan verborgen drijfveren en krachten. Je merkt welke invloed je op jezelf en op anderen hebt en welke keuzes je daarin kunt maken. Met als doel om duidelijk te krijgen welk gedrag het beste werkt om te groeien. Als individu én als team. Om van daaruit weer doelgericht te kunnen gaan werken vanuit een gedeelde taakopvatting.

Dit soort processen hebben tijd nodig en heel veel liefde voor het vak. Het is prachtig om langzaam maar zeker te zien dat een team beter gaat functioneren, vanuit meer betrokkenheid en verbinding met elkaar. Dat gun ik ieder team!

Patricia Wouters  |  Expert in begeleiding bij verandering

Meer weten over teamcoaching mogelijkheden? Of benieuwd naar Onze Teamcoaches?

Deel deze pagina


Patricia Wouters

Teamcoach | Expert in begeleiding bij verandering

Jouw organisatie naar een volgend niveau brengen?

Neem contact op       

Meer nieuws & blogs

Financiële coaching vs. budgetcoaching

Financiële coaching vs. budgetcoaching

Inflatie. Een woord dat de laatste tijd steeds vaker opduikt in gesprekken, nieuwsberichten en financiële rapporten. Het is geen geheim dat de kosten van levensonderhoud stijgen, en dat heeft directe gevolgen voor ons allemaal, ...
10 tips voor een stressvol leven

10 tips voor een stressvol leven

Expert aan het woord Joanke Sierksma Er zijn behoorlijk wat manieren om stress te krijgen. Hier geef ik je een aantal voorbeelden. Stress is een bijzonder ding, het komt uit onverwachte hoeken en vaak als je het totaal niet ...