Home 9 Coach aan het woord 9 Schaamte voor geldzorgen en geldproblemen

Schaamte voor geldzorgen en geldproblemen

Vroeger, lang voor lang geleden, waren we bang voor wat de buren en familie “er” wel niet van zouden zeggen of denken. Daarom harkten we iedere zaterdag netjes ons grindpad. Tegenwoordig denken we dat we heel ruimdenkend en grensoverschrijdend zijn, maar vergis je niet! Er zijn nog steeds onderwerpen waarvoor we ons schamen. Geldzorgen en geldproblemen zijn daar een voorbeeld van.

Je kan je de schaamte rondom geldzorgen en geldproblemen niet voorstellen wanneer je deze zelf niet hebt.  Ik kon me altijd maar moeilijk voorstellen dat je in Nederland in armoede moet leven. Inmiddels weet ik, door mijn werk als budgetcoach, wel beter! Juist door schaamte gaat het snel bergafwaarts en wordt hulp pas veel te laat ingeschakeld. En omdat ik mij de schaamte niet levendig kan voorstellen, denk ik simpel, pragmatisch en in oplossingen. Dat is ook meteen mijn kracht! Jij mag je schamen, maar ik ga daar niet in mee. Wat voor mij telt is dat je voor jezelf kiest, je schaamte voorbij gaat, in actie komt en ik vind dat je daar ongelooflijk trots op mag zijn!

Actie in plaats van schaamte

In actie komen is moeilijk, maar niks doen wordt pas echt moeilijk! Niks doen betekent steeds minder geld, steeds meer onbetaalde rekeningen, steeds vaker ruzie, steeds meer spanning, piekeren, slapeloze nachten, korte termijn denken en doen. Kortom, een vicieuze cirkel waar je steeds moeilijker uitkomt, omdat de drempel om iets te doen steeds groter wordt. Het alternatief; zo snel mogelijk je comfortzone verlaten! Niet morgen, maar nu.

Niet denken “we lossen dit zelf wel op” of “het is mijn eigen schuld dus…”. Kijk je geldzorgen aan en kom nu in actie want, zolang jij hetzelfde blijft doen, verandert er niks. Je niet langer schamen, hoort hierbij, maar ik realiseer me dat dit de moeilijkste stap is. Maar eerlijk is eerlijk, jij bent niet je geldzorgen. Jij bent die leuke buurvrouw of gezellige vriend. Mensen gaan met je om vanwege wie je bent en niet om de manier waarop je met je geld omgaat. (Echte vrienden tenminste niet).

Wat ook kan helpen is om je te realiseren dat een paar jaar geleden 1 op de 5 huishoudens betalingsachterstanden had. Na corona en nu met de inflatie zal dit nog meer zijn. De meeste mensen om je heen zitten dus in hetzelfde schuitje als jij. Je ziet dit echter niet. En weet je waarom niet? Omdat deze mensen zich schamen!

Ik kan niet, zonder dat ik je ken, met je meedenken. Er is namelijk niet één oplossing. Er zijn ontzettend veel knoppen waar je aan kan draaien om alles financieel op de rit te krijgen. Aan welke knoppen je draait, is afhankelijk van wie je bent. Waar je echt blij van wordt. Van de keuzes die bij jou of jullie passen. Zoveel gezinnen, zoveel manieren. Niks is goed en niks is fout! Of eigenlijk ook wel 🙂 Het is goed om in actie te komen en het is fout om te doen alsof er niks aan de hand is.

Ben je nieuwsgierig naar meer? Start dan met budgetcoaching!

Deel deze pagina


Caroline, expert in BudgetCoaching

Jouw organisatie naar een volgend niveau brengen?

Neem contact op       

Meer nieuws & blogs

Conflict op de werkvloer, wat kan jij doen?

Conflict op de werkvloer, wat kan jij doen?

Conflicten op de werkvloer zijn een onvermijdelijk onderdeel van het professionele leven. Geen conflict is hetzelfde. Het beïnvloedt niet alleen de relatie tussen de betrokken partijen maar ook de werksfeer onder de betrokken ...
Nieuwe Samenwerking Centraal Beheer

Nieuwe Samenwerking Centraal Beheer

Met trots kunnen wij berichten dat we sinds deze week de partner van zijn van Centraal Beheer voor het Lekker Bezig programma. Via Lekker Bezig worden medewerkers geholpen op thema’s als werk-privé balans, loopbaanontwikkeling, ...
Nieuw Bij OnzeCoach

Nieuw Bij OnzeCoach

Goed nieuws! OnzeCoach heeft een nieuwe Manager New Business, en haar naam is Marjolijn Van ‘t Oost. Samen met onze directeur Veron Janssen zal zij ons gezicht zijn richting onze bestaande en nieuwe klanten, en zich inzetten om ...