Home 9 Coach aan het woord 9 Schaamte voor geldzorgen en geldproblemen

Schaamte voor geldzorgen en geldproblemen

Vroeger, lang voor lang geleden, waren we bang voor wat de buren en familie “er” wel niet van zouden zeggen of denken. Daarom harkten we iedere zaterdag netjes ons grindpad. Tegenwoordig denken we dat we heel ruimdenkend en grensoverschrijdend zijn, maar vergis je niet! Er zijn nog steeds onderwerpen waarvoor we ons schamen. Geldzorgen en geldproblemen zijn daar een voorbeeld van.

Je kan je de schaamte rondom geldzorgen en geldproblemen niet voorstellen wanneer je deze zelf niet hebt.  Ik kon me altijd maar moeilijk voorstellen dat je in Nederland in armoede moet leven. Inmiddels weet ik, door mijn werk als budgetcoach, wel beter! Juist door schaamte gaat het snel bergafwaarts en wordt hulp pas veel te laat ingeschakeld. En omdat ik mij de schaamte niet levendig kan voorstellen, denk ik simpel, pragmatisch en in oplossingen. Dat is ook meteen mijn kracht! Jij mag je schamen, maar ik ga daar niet in mee. Wat voor mij telt is dat je voor jezelf kiest, je schaamte voorbij gaat, in actie komt en ik vind dat je daar ongelooflijk trots op mag zijn!

Actie in plaats van schaamte

In actie komen is moeilijk, maar niks doen wordt pas echt moeilijk! Niks doen betekent steeds minder geld, steeds meer onbetaalde rekeningen, steeds vaker ruzie, steeds meer spanning, piekeren, slapeloze nachten, korte termijn denken en doen. Kortom, een vicieuze cirkel waar je steeds moeilijker uitkomt, omdat de drempel om iets te doen steeds groter wordt. Het alternatief; zo snel mogelijk je comfortzone verlaten! Niet morgen, maar nu.

Niet denken “we lossen dit zelf wel op” of “het is mijn eigen schuld dus…”. Kijk je geldzorgen aan en kom nu in actie want, zolang jij hetzelfde blijft doen, verandert er niks. Je niet langer schamen, hoort hierbij, maar ik realiseer me dat dit de moeilijkste stap is. Maar eerlijk is eerlijk, jij bent niet je geldzorgen. Jij bent die leuke buurvrouw of gezellige vriend. Mensen gaan met je om vanwege wie je bent en niet om de manier waarop je met je geld omgaat. (Echte vrienden tenminste niet).

Wat ook kan helpen is om je te realiseren dat een paar jaar geleden 1 op de 5 huishoudens betalingsachterstanden had. Na corona en nu met de inflatie zal dit nog meer zijn. De meeste mensen om je heen zitten dus in hetzelfde schuitje als jij. Je ziet dit echter niet. En weet je waarom niet? Omdat deze mensen zich schamen!

Ik kan niet, zonder dat ik je ken, met je meedenken. Er is namelijk niet één oplossing. Er zijn ontzettend veel knoppen waar je aan kan draaien om alles financieel op de rit te krijgen. Aan welke knoppen je draait, is afhankelijk van wie je bent. Waar je echt blij van wordt. Van de keuzes die bij jou of jullie passen. Zoveel gezinnen, zoveel manieren. Niks is goed en niks is fout! Of eigenlijk ook wel 🙂 Het is goed om in actie te komen en het is fout om te doen alsof er niks aan de hand is.

Ben je nieuwsgierig naar meer? Start dan met budgetcoaching!

Deel deze pagina


Caroline, expert in BudgetCoaching

Jouw organisatie naar een volgend niveau brengen?

Neem contact op       

Meer nieuws & blogs

NIEUW! Luister nu OnzePodcast: Werkstress bestaat niet!

NIEUW! Luister nu OnzePodcast: Werkstress bestaat niet!

Hoge werkdruk en werkstress is iets wat we allemaal kennen. Maar wat als het te lang aanhoud en je er ziek van wordt?  Wat kan jij er als organisatie aan doen om dit te voorkomen? Nu stress klachten toenemen en er een forse toename ...
Het belang van het kiezen van een eigen coach

Het belang van het kiezen van een eigen coach

𝑨𝒍𝒍𝒆𝒆𝒏 𝒘𝒂𝒏𝒏𝒆𝒆𝒓 𝒆𝒓 𝒆𝒆𝒏 𝒑𝒆𝒓𝒔𝒐𝒐𝒏𝒍𝒊𝒋𝒌𝒆 𝒌𝒍𝒊𝒌 𝒆𝒏 𝒘𝒆𝒅𝒆𝒓𝒛𝒊𝒋𝒅𝒔 𝒗𝒆𝒓𝒕𝒓𝒐𝒖𝒘𝒆𝒏 𝒊𝒔 𝒌𝒂𝒏 𝒋𝒊𝒋 𝒋𝒐𝒖𝒘 𝒑𝒆𝒓𝒔𝒐𝒐𝒏𝒍𝒊𝒋𝒌𝒆 𝒈𝒓𝒐𝒆𝒊 𝒓𝒆𝒂𝒍𝒊𝒔𝒆𝒓𝒆𝒏. In welke fase je ook in je werkloopbaan zit: kort/ lang, tegen een bore- / burnout, volop in ontwikkeling of juist ...
Coach Dianne Habraken

Coach Dianne Habraken

Als je doet wat je deed… Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. We weten dat het zo werkt. En toch is dit wat we vaak doen en waardoor we vaak gefrustreerd raken. Zó lastig kan het zijn om los te komen van oude ...
// schript for popup2 // script for popup3