Home 9 Coach aan het woord 9 Financiële Coaching, wat heb je daar eigenlijk aan?

Financiële Coaching, wat heb je daar eigenlijk aan?

Financiële Coaching, wat heb je daar eigenlijk aan? 

door Rob Brökling

Het leven zit voor de meeste mensen vol met leuke en minder leuke dingen. Dit bestaat uit werk, familie, vrienden, hobby’s, huishouden doen, enz. Eén van de zaken die vaak wat minder aandacht krijgt is de financiële planning van de financiën in het gezin. En, dat snap ik. Financiën zijn niet altijd leuk, maar wel nodig om de boel draaiende te houden. Als de uitgaven niet zijn afgestemd op de inkomsten, dan kunnen er financiële problemen en spanningen ontstaan. Het is handig als je goed bedenkt wat je kan en wil uitgeven. Wat helpt? Een ‘ouderwets’ huishoudboekje, waarin je alles bijhoudt of maak in je betaal-app van je bank een aantal verschillende rekeningen aan die bestemd zijn voor speciale zaken. Dit geldt eigenlijk voor iedereen, van jong tot oud. Bij het NIBUD vind je verschillende handige hulp-tools om één en ander te ordenen en berekenen. Dat helpt al voor veel mensen.

Financiële Coaches van OnzeCoach zijn een extra aanvulling op bovenstaande, maar zijn vooral vaak in gesprek over pensioen en wat dit voor een medewerker betekent. Bijvoorbeeld in combinatie met de op dit moment veel gebruikte RVU-regeling(Regeling Vervroegd Uittreden) Ook wel Bedrijfs-AOW of Zwaarwerkregeling genoemd. Dat is een regeling waarbij werkgevers zonder boete van de Belastingdienst kunnen helpen om de medewerker vervroegd te laten stoppen met werken. De Financiële Coach maakt dan een berekening van bruto naar netto van de zogenaamde RVU-regeling in combinatie met bijvoorbeeld vervroegde pensionering. In deze berekening wordt ook gekeken naar overige financiële zaken die van belang kunnen zijn, zoals hypotheek, vermogen, inkomen en pensioen van de partner.

Het doel van de Financiële Coach is het netto inzichtelijk maken van diverse financiële scenario’s, zodat er kan worden gekozen in welk scenario de wensen financieel haalbaar zijn. Bijvoorbeeld eerder stoppen met werken, deeltijd werken, langer doorwerken dan AOW-leeftijd, werken en pensioen, enzovoort. Een onderbelicht onderwerp is hoe de financiële situatie bij overlijden is geregeld. Stel je woont net bij elkaar, je hebt net kinderen en één van de ouders komt te overlijden. Dat leed kan een Financiële Coach niet weghalen, maar de Financiële Coach kan wel meedenken en inzicht geven in de financiën bij overlijden. Ook bij aanstaande pensionering is het belangrijk om het onderwerp ‘overlijden’ goed te bespreken. De Financiële Coach kijkt dus met je mee in je financiën tijdens het leven, bij overlijden en is er voor jong en oud.

Wil je financiële coaching toevoegen aan je individuele coaching of ben je alleen geïnteresseerd in het aanbieden van financiële coaching, vraag hier een offerte aan.

Deel deze pagina


Jouw organisatie naar een volgend niveau brengen?

Neem contact op       

Meer nieuws & blogs

Nieuwe Samenwerking Centraal Beheer

Nieuwe Samenwerking Centraal Beheer

Met trots kunnen wij berichten dat we sinds deze week de partner van zijn van Centraal Beheer voor het Lekker Bezig programma. Via Lekker Bezig worden medewerkers geholpen op thema’s als werk-privé balans, loopbaanontwikkeling, ...
Samenwerking De Haagse Hogeschool

Samenwerking De Haagse Hogeschool

Trots om te vermelden dat wij per 1 mei 2022 de nieuwe contractpartner zijn van De Haagse Hogeschool.  Samen met onze zusterorganisatie Amplooi zullen wij de individuele coaching, loopbaan coaching, outplacement, 2e spoor en ERD WW ...