Home 9 Blogs 9 Als je durft te experimenteren, te stralen en soms te struikelen..

Als je durft te experimenteren, te stralen en soms te struikelen..

Al struikelend leren we!

Streng zijn voor jezelf, belemmert je eigen ontwikkeling. En als je een fout maakt, moet je jezelf niet meteen diskwalificeren. Al struikelend leren we en als je alles ‘the first time right’ moet doen, heb je geen enkele bewegingsvrijheid. Neem de permissie om te struikelen. Durf te experimenteren.

Als senior coach zit ik met regelmaat met mensen om tafel die vastlopen in hun werk doordat ze zo hard zijn voor zichzelf. Terwijl ze in 95 procent van de gevallen het juiste doen en heel effectief zijn, krijgt die overige 5 procent de overhand. Zo zonde, want wat goed gaat, is belangrijker. Dit is de bron van waaruit we samen het bredere perspectief op gaan zoeken. Zodat iemand uiteindelijk met meer mildheid naar zichzelf kan kijken. Dat doen we door stil te staan en je bewust te worden van de betekenis van emoties, de onderliggende mechanismen en overlevingsstrategieën. En dan wordt ook duidelijk dat er veel waarde zit in struikelen.

Duidelijke lijn

De trajecten die ik met mensen doorloop, worden als pittig en prettig ervaren. Voor de coachee, voor het bedrijf maar ook voor mij als coach.

Voordat ik ondernemer werd heb ik als leidinggevende binnen een grote organisatie gewerkt. En daar merkte ik dat ‘coaching’ soms een soort van black box was. Ik hanteer hierin een duidelijke lijn. De doelstellingen worden vastgesteld, er is transparantie over de kosten en waar nodig en indien gewenst is er een driehoeksgesprek met de leidinggevende mogelijk. Door op deze manier coaching in te regelen en op te starten houden zowel de coachees als de organisatie de lead.

Daardoor voelt een coachee zich ook veilig genoeg om te experimenteren met nieuw gedrag, met mildheid naar zichzelf.

Niet vaag

Dat alles zorgt ervoor dat mensen heel bewust zelf naar mij komen, altijd in contact en overleg met hun leidinggevende. We werken dus met kwalitatieve doelstellingen, anders wordt het te vaag. Coaching is concreet, daar is niets vaags aan.

Ik werk altijd zorgvuldig, maar niet voorzichtig. Als je durft te experimenteren, te stralen en soms te struikelen en daarvan wilt leren, dan ben je welkom.

 

Renate Damen

Deel deze pagina


Renate Damen

Renate is gespecialiseerd in omgaan met veranderingen, (nieuw)leiderschap, persoonlijke effectiviteit, duurzaam Inzetbaarheid en omgaan met verlies en rouw.

Jouw organisatie naar een volgend niveau brengen?

Neem contact op       

Meer nieuws & blogs

Trots op onze coaches!

Trots op onze coaches!

Een paar weken geleden hebben we weer de coach certificaten uitgereikt. De hoge cijfers laten zien hoe tevreden onze cliënten zijn maar nog beter laat het zien hoe goed de coaches zijn. Al onze ruim 60 coaches worden zeer goed ...
Coach Dianne Habraken

Coach Dianne Habraken

Als je doet wat je deed… Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. We weten dat het zo werkt. En toch is dit wat we vaak doen en waardoor we vaak gefrustreerd raken. Zó lastig kan het zijn om los te komen van oude ...
Loopbaanvragen oudere medewerkers | Fit naar de finish

Loopbaanvragen oudere medewerkers | Fit naar de finish

Werknemers moeten steeds langer doorwerken, voor de werkgever wordt steeds meer duidelijk welke invloed deze verandering heeft op de resultaatgebieden: productiviteit en verzuim. Hoe kan je oudere medewerkers meenemen in de snel ...
// schript for popup2 // script for popup3