Home 9 Nieuws 9 WHITEPAPER | Hoe om te gaan met privacy bij coaching

WHITEPAPER | Hoe om te gaan met privacy bij coaching

Coaching is heel persoonlijk. Jouw medewerker mag er trots op zijn dat hij/zij ervoor kiest om aandacht te besteden aan zichzelf, zijn/haar ontwikkeling en ambities. Coaching maakt mensen immers bewuster, weerbaarder, het helpt richting en focus te bepalen en nog veel meer. Maar, zo is onze mening, het is altijd aan de medewerker zélf wat ze hierover delen en met wie. In deze whitepaper geven wij tips over hoe je ervoor zorgt dat de coaching binnen jouw organisatie goed geregeld is op het gebied van privacy en data security. En hoe je voorkomt dat persoonsgegevens en – erger nog – bijzondere persoonsgegevens zoals coachverslagen met daarin persoonlijke verhalen – op straat komen te liggen.

Voor wie is dit whitepaper geschreven?

Voor HR professionals van organisaties die overwegen om coaching in te zetten voor hun medewerkers (of dit al doen), dit met respect voor de privacy van de medewerkers willen regelen en willen weten waar ze op moeten letten. Onder HR professionals verstaan wij (HR) managers, (HR) directeuren, managers Duurzame Inzetbaarheid, Learning & Development managers of andere HR professionals die zich bezighouden met de ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Wat is privacy?

Waar we zijn, met wie we praten, wat we zeggen, wat we kopen, hoe gezond we zijn, wat onze politieke en seksuele voorkeur is en ga zo maar door. Dit zijn allemaal voorbeelden van persoonsgegevens. Er wordt enorm veel informatie over ons vastgelegd. Vaak zonder dat we dit weten. We delen ook steeds meer informatie over onszelf. Soms bewust, vaak onbewust. Gegevens die vervolgens worden verzameld en kunnen worden gekoppeld, gebruikt, doorverkocht. Want onze gegevens zijn veel geld waard. Nederlanders maken zich dan ook zorgen over hun privacy. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 94% van de mensen zich zorgen maakt over de bescherming van hun persoonsgegevens. Vooral over misbruik van hun identiteitsbewijs, het volgen van hun online zoekgedrag en wifitracking. Bij uitstek situaties waarin mensen de grip op hun persoonsgegevens kwijt zijn.

Privacy is een grondrecht. En een voorwaarde om vrij te zijn in wie je bent en wat je doet. Privacy gaat erover dat mensen regie houden over hun gegevens. En dat bijvoorbeeld één foto waar iemand als dronken tiener op staat, niet zijn of haar toekomst bepaalt. Het gaat erom dat we niet continu gevolgd worden, dat onze medische gegevens veilig zijn, dat we iets kunnen doen tegen een automatisch genomen besluit over ons. Het gaat over zeggenschap over onze eigen persoonsgegevens.

(BRON: autoriteit persoonsgegevens)

In 2021 zijn er 24.866 datalakken gemeld. Zie hiervoor de datalekkenrapportage van de autoriteit persoonsgegevens hieronder.

Reden genoeg om heel zorgvuldig om te gaan met privacy waar het coaching betreft. Waar je op moet letten, lees je in ons whitepaper. We delen 10 tips om op te letten én hebben een handige checklist voor je gemaakt. Vraag ‘m aan!

DOWNLOAD GRATIS DE WHITEPAPER.

  Deel deze pagina


  Jouw organisatie naar een volgend niveau brengen?

  Neem contact op       

  Meer nieuws & blogs

  Vitaliteit Expert: Wat is vitaliteit?

  Vitaliteit Expert: Wat is vitaliteit?

  Vitaliteit en Leefstijl. Twee begrippen die vaak door elkaar gebruikt worden, maar in mijn visie wezenlijk van elkaar verschillen. In mijn visie is Vitaliteit levendig en levenslustig zijn. Je hebt er een bepaalde mate van energie ...
  ERVAAR DE KRACHT VAN AANDACHT!

  ERVAAR DE KRACHT VAN AANDACHT!

  Intrinsiek gemotiveerde en vitale medewerkers zijn de drijvende factor achter een succesvol bedrijf. De uitdaging is om deze groep groter te maken. Hoe je dat doet? Met 4 krachtige coachtrajecten versterk je medewerkers in hun ...
  Wandelcoaching met Ity

  Wandelcoaching met Ity

  Wandelcoaching bestaat al lang maar heeft wel een vlucht genomen in de coronatijd toen we allemaal thuis zaten. Ik stimuleerde mensen om het te proberen omdat het veilig was en vooral omdat het fijn en gezond is om buiten te zijn en ...