Home 9 Achtergrond 9 Patricia Wouters

Patricia Wouters

Coaching Noord Holland Transitiecoaching
Stress & burnout, verlies & transitie coaching

Patricia Wouters heeft een achtergrond in de Psychosociale therapie. In 2007 is zij een begeleidings- en adviespraktijk gestart op het gebied van re-integratie en preventie van arbeidsuitval, en training en supervisie van beroepscoaches. Ze heeft een zeer betrokken, open en nuchtere attitude en weet dit te combineren met indringende reflecties. Ze gaat altijd op zoek naar onderliggende en repeterende patronen, legt deze bloot en maakt inzichtelijk hoe hiermee om te gaan. Patricia geeft les in Nederland en België aan beroepscoaches, HR professionals, arbo-artsen, psychologen en maatschappelijk werkers. Voor NOLOC, NOBCO en LVSC, beroepsorganisaties voor (loopbaan-)coaches en supervisoren geeft zij jaarlijks lezingen en workshops. Ze verzorgt incompany trajecten voor organisaties met ontwikkelings- en opleidingsvraagstukken. Patricia werkt onder andere voor Sanoma Media Netherlands, Ahold en UMC. Zij schreef artikelen voor het Tijdschrift voor Coaching en Het Complete Loopbaanboek.

Achtergrond

Patricia startte haar loopbaan als juridisch adviseur (Arbeidsrecht) bij Mitex, daarna werkte ze als journalist, tekst-/eindredacteur voor VNU Media. In 1999 koos zij definitief voor het advies- en begeleidingsvak. Eerst door jarenlange studie en werk in de psychosociale hulpverlening/coaching/training. In 2007 startte zij haar eigen praktijk. Inmiddels is Patricia een autoriteit op het gebied van verliesbegeleiding en Verlieskunde. Ze werkt voor diverse organisaties op HBO/WO-niveau. Ze geeft trainingen op haar vakgebied voor verschillende begeleidingskundigen. Belangrijke opdrachtgevers: Sanoma Media Netherlands, UMC, AHOLD, Ministerie van Veiligheid en Justitie, DTG, KLM en UWV. Publicaties: Werken met verlies. (Tijdschrift voor Coaching, 12-2010)
Coachen op de grens van therapie. (Tijdschrift voor Coaching, 6-2012) Begeleiden bij Verlies, Verlieskunde in Coaching (Artikel, Het Complete Loopbaanboek, Uitgeverij Boom/Nelissen 2015)

Specialisatie

De manier van begeleiding laat zich het beste uitleggen als multimethodisch; Patricia past toe wat er op het moment nodig is. Expertisegebieden: stress en burnout, verlies en transitie, conflict en zingevingsvraagstukken. Met een specialisatie op het gebied van Verlieskunde, weet Patricia mens en organisatie te begeleiden bij het leren omgaan met en interveniëren op transitieprocessen.
Rond het thema “Verlies op het werk” begeleidt ze je bij het leren omgaan met een verlies. Bijvoorbeeld bij het verlies van een dierbare door overlijden, maar ook scheiding, verlies van gezondheid (burnout) of verlies van werk/functie. Daarnaast begeleidt Patricia teams waarbinnen een verlies heeft plaatsgevonden. Bijvoorbeeld een afscheidsproces door fusie/reorganisatie, het verlies van een collega, maar ook een collega die een dierbare heeft verloren, kunnen redenen zijn voor een teamsessie. Tot slot adviseert en traint Patricia HR en management in het kader van het omgaan met verlies bij medewerkers.

Review over deze coach

“Het was hard werken; Patricia vraagt veel van je reflectievermogen, maar hierdoor heb ik in korte tijd flinke stappen gezet”.
“In mijn rol als manager ben ik me meer bewust geworden van de impact van mijn houding naar mijn team toe. Door mijn eigen proces aan te gaan ben ik toegankelijker geworden als leidinggevende”
“Ze kan op een heldere manier analyseren en stelt de goede vragen; transparant, direct en betrokken, komt ze heel snel tot de kern”.
“Ze is niet om te tuin te leiden, ze prikt overal doorheen”.
“Heel bijzonder dat Patricia het zo veilig maakte dat ik kon voelen en uiten hoe het voor mij was en dat ze tegelijk met haar humor de dingen soms ook weer heel licht kon maken”.
“Soms zacht als er pijn is, dan weer confronterend omdat het nodig is”.
“Patricia heeft naar me geluisterd, me een spiegel voorgehouden, is kritisch op me geweest, heeft dichtbij me gestaan in mijn verdriet en heeft me geleerd mijn eigen patronen te zien”.

Coachpraktijk locatie

Heiloo

Opleidingen die deze coach heeft afgerond

2020 · Teamconflicten · The Lime Tree Mediation & Training specialist+
2019 · Acceptance & Commitment Therapie; ACT Trainer · Seetrue Opleidingen en Trainingen+
2017 · Interventiekunde: Meesterlijk Interveniëren · Het Balkon | Centrum voor persoonlijke en professionele ontwikkeling+
2016 · Trainen van Teams | Training Groepsdynamica · Het Balkon | Centrum voor persoonlijke en professionele ontwikkeling+
2015 · Acceptance & Commitment Therapy en de cliëntrelatie · ACT Academie+
2014 · Acceptance & Commitment Therapie; ACT · ACT Academie+
2014 · Karakterstructuren · Ponjee Advies+
2013 · Lichaamswerk · Itip | School voor leven en werk+
2012 · Tussen welkom heten en afscheid nemen · Expertisecentrum Omgaan met Verlies+
2011 · Master Verlieskunde · Herman de Mönnink+
2011 · Rouw en Werk · Cure & Care Development+
2011 · Voice Dialogue · Instituut voor Transformatie Psychologie+
2010 · Begeleiden bij Stress en Burnout · Mittendorff Coaching voor De Ommezwaai+
2009 · Verlieskunde · Herman de Mönnink+
2009 · RET in Coaching · Gidia Jacobs en Roderik Bender voor De Ommezwaai+
2009 · Motiverende Gespreksvoering · De Ommezwaai+
2009 · Coachen op Timemanagement en Efficiency · Ester Braat voor De Ommezwaai+
2008 · Basis Transactionele Analyse · Roos Ikelaar voor De Ommezwaai+
2008 · Doelgericht Coachen · De Ommezwaai+
2007 · Counseling & Coaching · Academie voor Counseling en Coaching+
2005 · Pedagogiek: Studierichting Psychosociale therapie · Hogeschool InHolland+

Deel deze pagina


'Patricia kan op een heldere manier analyseren en stelt de goede vragen; transparant, direct en betrokken, komt ze heel snel tot de kern”.
Coaching Noord Holland Transitiecoaching